SECTIA CLINICA ONCOLOGIE

 

PREZENTARE GENERALA:

Sectia clinica Oncologie a Spitalului clinic judetean de Urgenta Sibiu situata la parterul Clinicii Medicale,are in structura sa doua compartimente, chimioterapie si radioterapie, asigurand in felul acesta tratamentul specific complet si modern al afectiunilor oncologice.

Standardul profesional este asigurat de medici primari din ambele specialitati, avand la baza pregatirea in cele doua Institute Nationale de Oncologie, Bucuresti si Cluj, dar si in strainatate Dresda – Germania.

Colectivul sectiei depune efort pentru educatia medicala continua prin participarea la congrese nationale si internationale in stransa legatura cu forurile oncologice nationale si internationale.

ECHIPA DE MEDICI A SECTIEI:

MEDIC SEF SECTIE: DR. VALEANU VALERIA medic primar oncologie-radioterapie, doctor in stinte medicale

DR. BERARIU MARIANA medic primar oncologie (activitate preponderenta in ambulatorul de specialitate)

DR. CIPAIAN ALEXANDRA medic primar oncologie

DR. COCA RAMONA medic primar oncologie, doctor in stinte medicale

DR. MIHULECEA GHEORGHE medic primar oncologie, doctor in stinte medicale

DR. MOGA ADRIAN medic primar radioterapie- sef lucrari, doctor in stinte medicale

DR. MOLDOVAN MONICA medic specialist oncologie

DR. PATRAN MONICA medic primar oncologie

DR. POPESCU EMILIA medic primar oncologie

CAPACITATEA SECTIEI:

Compartiment Oncologie- Chimioterapie : 25 paturi

Compartiment Radioterapie: 15 paturi

Spitalizare de zi Chimioterapie – Radioterapie: 10 paturi

Spitalizarea de zi este o forma de spitalizare prin care bolnavul face tratament in spital, fiind retinut numai pe durata tratamentului (perfuziei) dupa care se poate reintegra in viata familiala si sociala in cursul aceleiasi zile.

Dispensarizarea si tratamentul postspitalicesc al bolnavilor oncologici este asigurat prin doua cabinete de policlinica cu sediul in Policlinica nr. 1 (veche), unde fiecare din medicii mai sus mentionati isi desfasoara activitatea de ambulator.

PATOLOGIA TRATATA:

Tratamentul chimioradioterapic al tuturor afectiunilor oncologice indiferent de localizare (organ).

EFICIENTA SECTIEI:

Radioterapia : beneficiaza de tratamentul specific prin telecobaltoterapie un numar de aproximativ 900 bolnavi anual, in anul 2007 au fost 978 de bolnavi din care 643 cazuri noi/2007 si 335 cazuri de reluari de tratament iradiant/2007 cu un numar total de proceduri de radioterapie de 36210/2007.

Chimioterapie: beneficiaza de tratament specific prin chimioterapie (tratament citostatic) aproximativ 1000 bolnavi, in anul 2007 fiind tratati 1055 bolnavi cu citostatice standard dar si cu molecule noi de ultima generatie (herceptin, avastin).

DOTARE TEHNICA:

Aparat Telecobaltoterapie: iradierea se face cu o sursa de co60, care emite fotoni de 1.25 Mev, o energie mare, care asigura o buna penetrabilitate a radiatiei in tumori

THERATRON Elite 100: se doreste un tratament eficient si usor de suportat de pacienti.

Radioactivitatea mare a sursei asigura timpi scurti tratament

Distanta sursa-tumora e de 100 cm, existand spatiu suficient intre aparat si pacient

Iradierea se face izocentric – bolnavul este asezat comod pe o masa de tratament, iar capul de iradiere in care se afla sursa radioactiva se poate roti 360˚, centrul de rotatie fiind tumora.

Iradierea este controlata de un calculator care verifica in permanenta buna functionare a aparatului.

Iradierea se face in urma elaborarii unui „plan de tratament” care tine cont de toti factorii medicali, fizici si tehnici.

Simulator:

Simulatorul este un aparat asemanator unui aparat de radiodiagnostic, cu specificarea ca geometria lui e identica cu a aparatului de telecobaltoterapie.

Simulatorul SIMULIX MCR da imagini ale zonelor ce urmeaza a fi iradiate de la distanta de 100 cm, cu pacientul pozitionat identic cu felul in care va fi tratat. In felul acesta se reduc la minim riscurile unui tratament incorect.

 

ACTIVITATE STIINTIFICA SI DE PREGATIRE PROFESIONALA:

Centru de pregatire continua a rezidentilor din specialitatea oncologie sau alte specialitati medico chirurgicale care au in curriculum stagiu obligatoriu de oncologie.

 

parte a catedrei de medicala din cadrul Facultatii de Medicina a Universitatii "Lucian Blaga"

                -pregateste studenti din anul V – cursuri si lucrari practice

contacte internationale: Austria, Germania, SUA, Canada

Cercetări în curs în Clinica noastră

studii clinice de faza I si II in cancerul de san, cancerul bronhopulmonar, cancerul de prostata si digestive in colaborare cu centre internationale de prestigiu.