LABORATOR CLINIC DE RADIOLOGIE SI IMAGISTICA MEDICALA

Serviciul de radiologie si imagistica medicala este unul dintre cele mai mari servicii ale Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu.

Laboratorul prezinta un numar de 11 puncte de lucru

ECHIPA DE MEDICI

 

Sef sectie: Dr. Sandu Mariana, Medic Primar Competenta in Ultrasonografie, Competenta In Tomografie Computerizata, IRM, Imagistica Medicala

Conf. Univ. Dr. Florin Grosu, medic Primar, Doctor in Stiinte Medicale, competenta in Ultrasonografie, Competenta In Tomografie Computerizata, IRM, Imagistica Medicala

As. Univ. Dr. Racheriu Mihaela, Medic Primar, Competenta Ultrasonografie, imagistica sanului, CT, IRM

Prof. Dr. Mihalache Cosmin, Medic Primar Med Nucleara, Medic Primar Radiologie, Competenta in Computer-Tomografie

Dr. Dobra Dina, Medic Primar, Competenta in Computer-Tomografie, Competenta in Ultrasonografie, Imagística Medicala, CT, IRM.

Dr. Maniu Dan Adrian, Medic Primar, Competenta in Ultrasonografie, Imagística Medicala, Eco.

Prof. Dr. Mihalache Cosmin, Medic Primar Med Nucleara, Medic Primar Radiologie, Competenta in Computer-Tomografie

Dr. Plop Daniela Adelina, Medic Primar, Competenta in Ultrasonografie, Competenta in Imagistica Sanului, Imagística Medicala

Dr. Dan Andreea –Alina, Medic Primar, Competenta in Ultrasonografie, CT, IRM, Imagistica Medicala

Dr. Ban Delia Rodica Medic Specialist, Competente:  Ultrasonografie, CT, IRM, Imagistica Medicala

Dr. Dragota Mihaela Cristina Medic Specialist, Competente:  Ultrasonografie, CT, IRM, Imagistica Medicala

Dr. Nastase Ionut Octavian – Medic Specialist Competente:  Ultrasonografie

As. SSD Pr.  Albu Adriana - asistent medical sef

SERVICII MEDICALE

Serviciile au regimuri de lucru adaptate specificului sectiilor deservite, unele servicii lucrind non-stop, in mai multe schimburi (Urgenta, CT, Ambulator, Mamografie, Ortopedie), existind si doua linii de garda (Urgenta si Computer Tomograf).

Laboratorul de Radiologie si Imagistica ofera toate tipurile de radiografii si radioscopii, Mamografie, Echografie abdominala, parti mici, Doppler vascular periferic, Computer-Tomografie cu exceptia celei cardiace si coronariene.

Numarul de examinari anuale se apropie de 100 000 de proceduri, (76 000 radiografii, 6000 CT etc anual).

DOTARE TEHNICA

Pacienţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu beneficiază de posibilitatea efectuării unor investigaţii medicale complexe cu ajutorul noului computer tomograf din dotarea Laboratorului Clinic de Radiologie şi Imagistică Medicală. Aparatul a fost achiziţionat cu aproximativ 420.000 euro la finalul anului 2014 în sistem leasing, fondurile fiind asigurate de către Consiliul Judeţean Sibiu.

Computerul Tomograf este de tip Optima CT 660, cu 64 detectori şi 128 slice -uri reconstruite, cu generator de înaltă tensiune de 72Kw şi alte caracteristici tehnice, care asigură un timp de rotaţie completă de minim 0,35 s, ceea ce îl face adecvat şi examinărilor pentru patologie cardiacă.

Deschiderea gentry-ului de 70 cm şi greutatea maximă admisă - 227kg, oferă posibilitatea examinării şi pentru pacienţi supraponderali.

Fiind un aparat de generaţie nouă, dispune de tehnologii avansate care permit reducerea dozelor de radiaţii necesare examinării pacienţilor.

Pe lângă consola de achiziţie standard a aparatului, care permite vizualizarea si reconstrucţia imaginilor (2D, vizualizare 3D a volumelor si suprafeţelor), sistemul dispune şi de un server de post procesare care generează funcţii avansate de investigare şi permite folosirea în acelaşi timp de către mai mulţi utilizatori a acestor funcţii.

 

Această staţie de postprocesare are instalate aplicaţii cardiace, oncologice, pulmonare şi de alte specialităţi şi numeroase specificaţii din care amintim următoarele:

- trasare automată de contur ventricular;

- examinare cord în 3D;

- examinare şi reconstrucţie coronariană în 3D;

- segmentarea automată a vaselor şi izolarea faţă de structurile adiacente;

- evaluarea angiografică a întregului arbore arterial;

- cuantificarea leziunilor vasculare;

- evaluarea fluxului şi volumului sangvin în capilarele cerebrale, timpul de tranzitare al sângelui în capilare;

- vizualizarea 2D şi 3D a colonului pe întreaga sa lungime;

- segmentarea automată a colonului;

- segmentarea automată a plămânilor şi arborelui bronşic;

- cuantificare rate de creştere tumori;

- imagistică de fuziune etc..

 

ACTIVITATE STIINTIFICA SI DE PREGATIRE PROFESIONALA

Clinica de Radiologie si Imagistica Medicala participa la activitati stiintifice variate, ca: Educatia rezidentilor de radiologie si imagistica medicala, respectiv a rezidentilor de alte specialitati care au in norma de baza ultrasonografie. Personalul Clinicii este angrenat in Comisii de Doctorat si alte asemenea activitati.

Prin Centrul de Ultrasonografie al Universitatii L Blaga, Laboratorul de Radiologie efectueaza scolarizarea postuniversitara a medicilor care doresc obtinerea atestatului in Ultrasonografie, pe baza examenului de Atestat ce se efectueaza si la Sibiu din 1998.

De asemenea colaboram cu Scoala Nationala de Sanatate Publica, Management si Perfectionare in doameniul Sanitar Bucuresti, organizand cursuri de  competenta in Radiologie Imagistica Medicala pentru asistenti.